VOOR WIE
Het (her)vinden van je eigen kern is volgens mij niet leeftijds- of persoons-gebonden. Ik gun namelijk iedereen om dat plekje in zichzelf te kennen.
Als coach begeleid ik jongvolwassenen die zich bevinden in een fase van het niet-weten. De coachees die bij mij aankloppen, delen allemaal hetzelfde verlangen: samen met mij bewust de tijd te nemen om bij zichzelf stil te staan en om met meer zelfvertrouwen eigen keuzes te durven maken.
DE FASE VAN HET NIET-WETEN
Zo'n fase van het niet-weten wordt ook wel de liminale fase genoemd. Het is een fase waarin het oude niet langer bevredigt en het nieuwe nog onbekend is. Dit is een heel kwetsbare fase. Er speelt boordevol twijfel en onzekerheid en er is verminderde focus. Met name jongvolwassenen krijgen (vaker) te maken met deze fase, omdat er veel keuzes voor de toekomst gemaakt moeten worden.
De jongvolwassenen van nu groeien op in een tijd vol welvaart met eindeloze mogelijkheden. Het gevolg van al deze mogelijkheden is dat er dag in dag uit talloze keuzes te maken zijn. Door de komst van internet groeit deze generatie op in een wereld die 24/7 'aanstaat'. Het is daarmee een steeds grotere uitdaging om ècht stil te staan bij wat hij of zij zelf graag wilt.
I STOOD FOR NOTHING,
SO I FELL FOR ANYTHING
HERKENBAAR?
Veel jongvolwassenen proberen te voldoen aan alle verwachtingen. Ze hebben zichzelf aangeleerd om tot het uiterste te gaan en 'de beste versie van zichzelf' te laten zien. Social media doet hier nog een schepje bovenop, want op dit medium lijkt er geen ruimte te bestaan voor imperfectie.
Het alsmaar meer onderdrukken van minder fijne gevoelens als onzekerheid of twijfels, zorgt dat steeds meer jongvolwassenen kampen met psychische vermoeidheidsklachten, zoals stress en burn-out.
HET VERHAAL VAN SARA (31)
"Ik was al lange tijd niet gelukkig met mijn baan als HR-manager. Eigenlijk had ik niks te klagen: ik deed waarvoor ik had gestudeerd en kon het leven leiden dat ik voor ogen had. Toch begon het te knagen. Telkens wanneer ik dacht het besluit voor mijzelf te hebben genomen weg te gaan, werd mij weer een nieuwe kans vanuit mijn leidinggevende aangeboden. En elke keer maakte ik mijzelf wijs dat de situatie beter zou worden, maar het ontevreden gevoel bleef. Het zorgde ervoor dat ik mijn geluk alsmaar meer liet afhangen van mijn werk. Op den duur kreeg ik zelfs paniek bij het idee zonder werk te zitten als ik de keuze wèl zou maken. Voor mijn gevoel hing ik tussen wal en schip. Deze innerlijke strijd maakte dat ik op een bepaald punt helemaal geen puf meer had om überhaupt een keuze te maken."
FAAL JE DOOR HULP TE VRAGEN? WELNEE!
Net zoals Sara, zijn velen met haar zoekende en ervaren zij angst om verkeerde keuzes te maken.
Wie zich in deze fase bevindt, durft vaak niet om hulp te vragen. Zij denken het uit schaamte zelf op te kunnen lossen en raadplegen menig zelfhulpboek. Juist in deze fase is het belangrijk begeleid te worden door iemand waar je volledig gezien en geaccepteerd wordt om wie jij werkelijk bent.
Als coach kan ik dit voor jou zijn.

Het moment dat ik weer zon zag en voelde schijnen in mijzelf ga ik niet snel vergeten. Xantoucha heeft mij geleerd te vertragen en mij minder te meten aan mijn omgeving. Ik sta ik weer in verbinding met mijn persoonlijke drijfveren en voel ik mij een stuk minder onrustig.

Doordat ik mij niet bewust was wat ik zelf kon, was ik supersnel afgeleid en leek alles mij wel interessant. Na het coachtraject stond ik veel meer met beide benen op de grond. Ik durf nu zowel privé als in werk meer te handelen naar wat ik diep van binnen voel.

Het durven accepteren van het niet-weten was de grootste stap naar voelen wat ik wél wilde. Ik voelde mij door Xantoucha erg gezien om wie ik werkelijk ben. Juist door ook de minder fijne kanten van mijzelf aan te kijken, voel ik mij nu een veel completer mens met meer zelfvertrouwen.