top of page

WAAROM IK EXEN HEKEL


Ik heb het niet zo op het woordje 'Ex'. Het heeft een enorme uitwerking op me. Bijna elke woord dat met Ex begint, roept een bepaalde mate van verdriet bij me op. Een gevoel dat ik iets mis of dat iets ver van mij af staat. Maar zo'n Ex hebben we ook nodig. Tijd voor een kort pleidooi. 

TIP: LUISTER DIT PRACHTIGE LIED BIJ HET LEZEN:

https://www.youtube.com/watch?v=7OovWXAb8TI


Neem nu het woord op zichzelf. Ex. Een paar maanden terug was het bij mij raak: al stotterend vertelde ik mijn vriendinnen dat mijn vriendje (inmiddels dus Ex) het had uitgemaakt. Ik stelde mijzelf wederom de volgende vraag: 'Hoe kan ik iemand van wie ik zielsveel heb gehouden in vredesnaam in twee letters stoppen?'. Het woordje Ex doet gewoon geen recht bij wat ik werkelijk voor mijn geliefdes (uh, exen) heb gevoeld. Alsof ik ze in één keer door die exit-poort dauw en weggooi uit mijn leven.


IETS EXTREEMS VRAAGT OM BANGEPOEPERDS

Neem de woorden extreem en extra. Beiden hebben het gevoel dat ik iets compleet aan sensatie mis. Als iemand aan mij vertelt dat iets extra leuk is en ik dit eigenlijk wel gewoon leuk vind, denk ik: 'Wat mis ik nu dat het voor mij niet extra leuk is?'. En ja, wanneer iets extreem cool is om te doen, zoals een gevaarlijke sport, zijn er maar een paar mensen die zich hier echt aan durven te wagen. Iets extreems beleven is voor de échte hero's. En niet voor de bangepoeperds.


Ex lijkt zo onschuldig, maar het tegenovergestelde is waar. Het haalt ons uit wat vertrouwd is en dwingt ons om iets anders te gaan doen.

Het woord exclusief mag ook van mij door de plee worden gespoeld. Ik ben de tel kwijt geraakt hoevaak mijn budget wel niet is overschreden nadat de belasting nog eens bovenop het bedrag werd gerekend. Want ja, het was immers exclusief BTW.


Wat al deze woorden gemeen hebben is dat Ex simpelweg te vervangen is voor het woordje 'uit'. Ga maar na: ex is uit (relatie uit), exit is uitgang, extreem is het uiterste, expressie is uitdrukking, extrinsiek is het uiterlijke vertoon. Het woordje lijkt zo onschuldig, maar het tegengestelde is waar: Ex haalt ons uit iets dat vertrouwd is en waar we gehecht aan zijn. Of omgekeerd: Ex daagt ons uit om iets van een ander perspectief te bekijken en dwingt ons iets anders te gaan doen.


LAAT ME NOG EVEN GENIETEN

Veel mensen hunkeren in de huidige crisis naar een duidelijke exit-strategie. Het verklaart waarom er gemiddeld 6 (!) miljoen mensen kijken naar de persconferenties van Premier Rutte. We willen uit (Ex) onze quarantaine (en wel zo snel mogelijk) en ons normale leventje weer oppakken. Van dat soort exit-uitspraken kan ik het dus doodsbenauwd krijgen. Vooral omdat ik net extreem begon te genieten van deze tijd. Laat me alsjeblieft nog even langer genieten van die dagelijkse, vriendelijke begroetingen en fanatiek sportende mensen die mij vergezellen en passeren. Ik ben geen extravert die snakt naar de dagelijkse afleidingen die ons hoofd hondsdol maakt. Ik ben een introvert die zich prima vermaakt in mijn quarantainebubbel.


Ik ben eruit: ik ben gewoon iemand die zich hecht aan dingen, iemand die houdt om te verbinden en altijd de ander wil betrekken. Ik houd niet van afstand als iets me raakt of als ik van iets houd. Ik wil het vastpakken, fijn knuffelen en de herinnering koesteren en vasthouden.


Ik had eigenlijk meteen al mijn Ex samen met exclusiviteit door de plee moeten spoelen.

Toch even terug naar mijn Ex (ik schrijf het echt!). Die had ik eigenlijk wel veel eerder met exclusief door de plee moeten spoelen (sorry Ex). Het had me behoed om nog lang sentimenteel te zijn. Weken na de break-up betrapte ik mijzelf dat ik nog steeds "onze" liedjes afspeelden, kon wegzwijmelen bij de happy foto's en zijn verliefde sms'jes. Maar weetje? Als ik hem en dit alles meteen had weggespoeld, had ik mijn verdriet en boosheid helemaal niet kunnen verwerken of een plekje kunnen geven. Te snel naar de exit is een beetje hetzelfde als je kop in het zand steken; alsof die minder fijne gevoelens er helemaal niet mogen zijn.


WE HEBBEN DIE EXEN NODIG

Laat ons (mij) dus maar nog even in die bubbel zitten en opgekropte emoties verwerken. Maar ik geef toe: we hebben al die exemplaren aan Exen nodig om verder te komen en te belanden in nieuwe levensfasen. Wie een Ex kan omarmen en accepteren, is klaar voor die volgende fase. En volgens mij, met al die onzekerheden die we nu nog rondom het virus kennen, kunnen we deze exit-strategie nog lang niet accepteren.


Nog even extra wachten dus.


 156 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page