top of page

VOEL JE JE VERDRIETIG? DIT VERTELLEN JE TRANEN JE!

Tranen zijn parels als je weet hoe je ze op kan vangen. Dit stukje checkt hoe het met de conditie van jouw tranen is gesteld. Wat vertellen ze je? En vooral: waar leiden ze je naartoe? 

Uit onderzoek blijkt dat 50% van de mensen zich een stuk beter voelt na een potje hard te hebben gehuild. Huilen is voor onszelf én voor de omgeving een duidelijk signaal dat hulp nodig is. Interessant te weten is dat miljoenen jaren geleden zoogdieren ook al huilden. Dit deden zij vooral om duidelijk te maken dat zij getroost wilden worden. En dit doen we dus nog steeds! Met als voornaamste reden dat we onze eigen pijnen niet alleen hoeven te verwerken. 


Wanneer emoties hoog oplopen, stuurt een stofje in je hersenen een signaal naar je traanklieren boven je ogen. Vanaf dat moment beginnen je klieren tranen te produceren. En voordat je het weet stroomt er een hele rivier aan tranen over je wang. Juist wanneer we onze tranen laten gaan, geeft dit endorfine de ruimte. Endorfine is een belangrijk hormoon wat je opvrolijkt en de pijn verzacht. Dus wanneer je huilt, knuffel je stiekem een beetje jezelf. 


TRAIN JE TRANEN

Helaas rust er nog een groot taboe om in het openbaar je tranen te laten zien. We zijn goed geworden in het camoufleren van verdriet en dus ook onze tranen. Ga zelf maar na: hoe snel zeg je eigenlijk ‘sorry, sorry’ tegen de ander als je voor de zoveelste keer je neus snuit en je tranen rood doorlopen zijn? 


Yup. Tijd dus om die tranen een beetje te trainen. Niet om ze nog meer in de klieren te houden, maar juist om ze te leren zwemmen over je wangen. Daarom een klein stappenplan om meer inzicht te krijgen in je tranen en hoe jij ze vervolgens als parels kan opvangen. Belangrijk wanneer je het stappenplan doorloopt: zoek een plekje waar je je veilig voelt en houd pen en papier bij de hand. 


HOE TRANEN (KUNNEN) VERANDEREN IN PARELS

  1. Wat ging er vooraf aan de tranen? Ga na waarom je zo verdrietig bent. 

  2. Kun je het gevoel van de tranen in één zin omschrijven? Probeer het concreet te houden. Waar zit de pijn in je lichaam: In je hoofd, je hart, je buik? 

  3. Heb je hier eerder tranen om gehad? Herken je deze tranen? Is het een patroon dat zich herhaalt?

  4. Wat helpt om jouw tranen te drogen? Wie of wat heeft je destijds goed geholpen? Was het een zinnetje van je beste vriend/in? Een warm bad? Een wandeling? Probeer dit zo gedetailleerd mogelijk voor de geest te halen.

  5. Wat wil je nu tegen jouw tranen zeggen? Schrijf een korte boodschap naar je tranen. Enkele zinnen om je op weg te helpen: 'Ik ben dankbaar dat jullie er zijn, omdat het me helpt om.. of: Dank dat jullie mij herinneren aan wat belangrijk voor mij is en mij bewust maken van..'

  6. Hoe kan je van jouw tranen parels maken? Met andere woorden: welk(e) les/inzicht haal je uit je tranen? Wat ga je er mee doen? Bij deze stap schrijf je heel concreet op waar je nu (meer) je aandacht op gaat richten. Misschien heb je afscheid te nemen van iets? Misschien opent er zich een nieuwe deur? Ga na waar jouw tranen naar stromen; je naartoe brengen.

Wanneer je durft te huilen, geef je dus niet alleen een signaal aan de ander om je te helpen.. ook naar jezelf is het een signaal om (leren) stil te staan bij het eigen verdriet. 

Laat je dus maar lekker inspireren en verrijken door je tranen, uh parels! En voel je je nu juist verreweg van verdrietig zijn? Er is vast op dit moment iemand in je omgeving die jij goed kan helpen. Samen parels opvangen! Hoe bijzonder is dat?
 

Elke vrij(e)dag een inspirerend/leuk/boeiend artikel automatisch in je postvak ontvangen?

Deel jouw e-mailadres nu hier!

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page