top of page

PAASCOACH KOMT LANGS MET PAASEITJES


De lokale krant VarNWS (Utrecht en omstreken) plaatste in aanloop naar het paasweekend het interview waarin ik vertel over mijn paasactie. Over broeden, eitjes leggen én openbreken. 

LEIDSCHE RIJN / STICHTSE VECHT > Het zijn ongekende tijden en dat raakt ons allemaal.


En dat merkt ook Xantoucha met haar eigen coaching praktijk. ‘Naast dat er keihard wordt gewerkt om het virus met man en macht te bestrijden, ervaar ik ook heel veel mensen om mij heen die een stuk bewuster naar zichzelf zijn gaan kijken. Juist doordat alle gebruikelijke afleiding nagenoeg is weggevallen, wordt iedereen meer teruggeworpen op zichzelf. Steeds meer hoor ik geluiden als: ‘Jeetje, als dit allemaal achter de rug is dan ga ik kijken voor een andere baan, meer langs vrienden, een groot feest geven, op vakantie in Nederland i.p.v. die grote reis maken door Europa, etc. Er lijkt een tijd te bestaan van vóór het virus en erna’, aldus Xantoucha. ‘De tijd die ertussen ligt, hoe hectisch deze situatie ook is voor veel gezinnen thuis, is ook heel vruchtbaar om tot die nieuwe inzichten te komen. Als coach merk ik alleen dat deze inzichten letterlijk en figuurlijk binnen blijven hangen: in het hoofd en tussen die vier muren. Daarom wil ik mensen aanmoedigen en helpen om hun (nieuwe) inzicht/voornemen meer ruimte te geven. In eerdere gesprekken heb ik namelijk gemerkt dat het een hele troost/opluchting/verademing is met iemand te praten buiten de quarantainekring. Juist met een ‘wildvreemd’ iemand te praten durft diegene zichzelf weer meer in de spiegel aan te kijken en een eerste stapje te zetten.’


'Hebben mensen geen bierviltje ontvangen? Dan kunnen ze alsnog gemakkelijk een afspraak inplannen via mijn website. De actie geldt voor iedereen (dus ook buiten de regio).'

Maar hoe doe je dat? Want de drempel is hoog om naar een psychische hulpverlener te stappen. Xantoucha heeft daar wat op gevonden en komt naar de mensen toe. ‘Ik heb honderden bierviltjes af laten drukken met mijn logo en twee vragen: “Waar ben je je bewust van geworden?” en “Wat wil je graag gaan veranderen?” met daaronder “Bespreek het in een gratis telefonisch coachingsgesprek van 30 minuten". Aan deze bierviltjes zit een piepklein zakje met paaseitjes. Dit hele pakketje ga ik vroeg op eerste paasdag in brievenbussen doen in de omgeving van Leidsche Rijn en Stichtse Vecht. Hebben mensen nu geen bierviltje ontvangen? Dan kunnen ze alsnog gemakkelijk een afspraak inplannen via mijn website’, zegt Xantoucha.

Het doel van de actie is om mensen een soort houvast te geven waar ze op terug kunnen vallen maar ook naar uit kunnen kijken. Iets waar ze zich op kunnen verheugen of een beslissing waar ze zich nu voor kunnen klaarstomen voor ná de quarantainetijd.“Daarnaast vind ik het heel belangrijk om onder de aandacht te brengen dat we niet alleen lief moeten zijn voor elkaar, maar óók lief voor onszelf. Ik zie inmiddels zoveel mensen uit het onderwijs en andere (nu veel vragende) beroepen omvallen. Als we niet lief zijn voor onszelf, kunnen we steeds moeilijker lief zijn voor de ander. Tot slot wil ik ook het belang van psychologen en coaches in deze tijd onderstrepen. Ik hoor mensen die hun afspraak verzetten of uitstellen omdat het contact via een scherm verloopt. Met mijn actie probeer ik de juiste mix te vinden: telefonisch is toch anders dan via een scherm of face to face, en bestaat er bij mij als coach geen wachtrij. En ook is het nét weer even anders dan een vertrouwenslijn, want ik help de persoon in kwestie met het zetten van dat eerste stapje richting (hopelijk) het licht aan het einde van de tunnel’, zo is het aanbod van Xantoucha.


Kijk voor meer informatie over de actie op: www.xantoucha.nl/paasactie.

[Lees het interview hier] 15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page