HANDLEIDING VOOR EEN OPEN HART
Ons hart lijkt zich vaak al eerder bewust te zijn van onze eigen emoties dan wijzelf en is daarmee een gevoelige raadgever. We kennen allemaal wel een gebroken en gesloten hart, maar we zijn minder bekend met de definitie van een open hart. Lees in dit stuk wat je te doen staat om vanuit een open hart te kunnen leven.
Dat hart. Het bonkt maar door zonder dat we er écht bij stilstaan. Gelukkig maar, want anders zouden we gemiddeld zestig tot zeventig keer per minuut stilstaan bij onze hartslag. Hiermee is niet gezegd dat we haar niet hoeven te onderhouden. In tegendeel: het hart geeft ons de kans om te leven en is stiekem een orgaan vol wijsheid. Het minste dat we dan ook terug kunnen doen is hier naar te luisteren én goed voor te zorgen. Maar ja.. hoe doe je dat?
OPEN DEUR
De reden waarom we vooral bekend zijn met een gebroken of een gesloten hart is dat dit de momenten zijn waarop, je raadt het al, het hart niet meer zo open staat als je zou wensen. De emoties die bij een gebroken of een gesloten hart komen kijken, lijken het hart dieper te raken dan die van een open hart. En dat niet alleen: het voelt zelfs dat deze emoties, zoals boosheid, angst en verdriet, daar in dozen wordt opgeslagen. En dit dwarsboomt ons natuurlijk weer in het (opnieuw) openstellen van ons hart.
Want hoe lekker is dat gevoel als je hart als een deur helemaal openstaat? Dat je klaar bent voor nieuwe kansen? Dat je ongeremd veel liefde aan je omgeving kan geven? Dat je helemaal verbonden voelt met de natuur? Dat je even helemaal voor niets of iemand bang hoeft te zijn? Dat je geen beren op de weg ziet? Dat je vanuit een volledig, vrij en tevreden gevoel de wereld inkijkt? Dat je het jezelf kan toestaan helemaal in het nu te genieten en nauwelijks zorgen voelt?

Wanneer je deze vragen stelt aan een pasgeborene, zal deze je met vragende ogen aankijken. Worden we namelijk niet allemaal geboren met de instelling van een open hart? Waarom hebben we dan op latere leeftijd weer te zoeken naar die intrinsieke motivatie om vanuit een open hart te leven? Heel simpel (en tegelijkertijd zo frustrerend): we zijn pijn gedaan.
WELKE STENEN BESCHERMEN JE ÉCHT?
Zo ren je met je geliefde lachend over het strand, dans je samen op blote voeten door de woonkamer en zing je luidkeels met elkaar in de auto. Zo zit je als twee kleine kinderen tegenover elkaar die geen vriendje en vriendinnetje meer willen zijn. Kortweg gezegd: van een vrij, onbezonnen en gelukzalig gevoel naar een verstikkende, onzekere en ongelukkige bedoening. Het is met name de onzekerheid en de (wan)hoop die ons hart helemaal in de war schopt in dit soort situaties, want moet mijn deurtje nu open óf juist dicht?
Sommige mensen hebben helemaal geen probleem om hun deur wagenwijd open te zetten (lees: hun hart open te stellen). Een gros van de mensen echter houdt bij een nieuwe ontmoeting liever zijn deurtje een beetje op een kiertje. Het zijn de kat uit de boom-kijkers, diegenen die op safe spelen en zoveel mogelijk risico willen mijden. Maar het zijn ook diegenen waar eerder in hun leven flink op hun hart is getrapt. Ze zijn gekwetst wanneer hun hart wél openstond. Dat wat toen is gevoeld, wordt nog altijd meegedragen en heeft grote gevolgen in de omgang met de ander. We raken kritischer, wantrouwiger en raken zelfs meer onzeker over wie we zelf zijn. Het geweten bedoeld het goed om een muur om ons hart te bouwen en ons te beschermen tegen (toekomstige) pijnen, maar die muur kan ook enorm in de weg staan. Vraag is dus: welke stenen beschermen je écht? En welke zijn er klaar voor de sloop?
OPRUIMEN MAAR
Des te meer dozen aan pijnlijke herinneringen en ervaringen zijn opgeslagen in je hart, des te moeilijker het wordt om die deur überhaupt nog te openen. Het is dus tijd om dat hart wat te gaan opruimen zodat er meer ruimte en overzicht ontstaat. Met andere woorden: hoe kan je meer leven vanuit een open hart? Hier een aantal praktische tips.
1. Voel je je verward? Neem een risico door wél die ene confrontatie aan te gaan. Bijvoorbeeld: heb je nog hoop dat je ex je terug wilt en wacht je stiekem op dat ene sms’je of belletje? Zet je trots/angst net zo vaak opzij totdat het afwijzende antwoord écht doordringt tot je hart. Ja, het doet keer op keer pijn, maar uiteindelijk zal deze duidelijkheid er wél voor zorgen dat je mogelijk eerder openstaat voor iets nieuws.
2. Ben je boos? Vergeef! En vooral (heel) belangrijk: doe dit niet voor de ander, maar vooral voor jezelf. Voor even boos zijn is goed, want je komt blijkbaar op voor iets dat belangrijk voor je is. Focus je aandacht op dit punt in plaats van je vinger naar de ander te blijven wijzen. Wat helpt: schrijf een brief waar je ongelimiteerd je boosheid uit en begraaf deze vervolgens ergens ver weg van je huis in de grond. Zeg vervolgens 3x hardop dat je het de ander vergeeft om zelf verder te kunnen in het leven.
3. Vind je niet de juiste woorden? Praat! We zijn geneigd wanneer we gevangen zitten in een gevoel dit zelf te willen oplossen. Met als gevolg dat we blijven graven in al die dozen, maar niks daadwerkelijk opruimen. Wanneer je praat, bijvoorbeeld met een psycholoog of iemand die je vertrouwd, leer je je gedachten opnieuw te ordenen. Praten helpt te relativeren en te verwerken. Met als resultaat dat je makkelijker kan weggooien en je eigen woorden uit je hart vloeien.
4. Voel je je alleen? Er is niets zo akeligs als je hart wel is opgeruimd, maar je overvallen wordt door het eenzame gevoel. Omring je daarom met mensen die je inspireren en je hart sneller van gaat kloppen. Sluit je aan bij leesclubs, kunstcollectieven, filosofische praatgroepjes, sportverenigingen, etc. Zet je deur open en heet deze frisse wind welkom!
5. Durf je geen gedag te zeggen? Tijd om die spinnenwebben weg te halen en afscheid te nemen dat je (niet meer) lief is. Verwijder oud zeer door te schrijven, leuke dingen te plannen om naar uit te kijken, jezelf te verwennen met een cadeautje of een kleine stedentrip. Vind de discipline om niet meer datgeen op te zoeken dat je in het verleden pijn hebt gedaan.
6. Voel je je gevangen? Ga bewegen! Sporten helpt je weer met het regulieren van je ademhaling waardoor er nieuwe brandstof in je lichaam wordt gepompt. Goed ademhalen is zo'n beetje de beste voeding voor je hart. Sport dan ook met mate: zo is hatha yoga een perfecte combi van in beweging zijn en het leren controleren van je ademhaling. Wandelen is ook een goede manier om gedachten van je af te zeggen en weer bewust te worden van je eigen lijf. Raak vooral niet buitenadem van de activiteit; dit kost extra inspanning voor je hart en zal het herstel langer duren.
Tot slot: lees het boek ‘Liefdesbang’ van therapeute Hannah Cuppen. Zij kan als geen ander uitleggen waarom we bij sommigen ons hart makkelijk openstellen en bij anderen totaal niet. Ze noemt dit ook wel de ‘liefdesdans’. Het vervolg op haar boek ‘Liefdesbang’ is het werkboek ‘Liefdeskunst’ waar je heel bewust leert stil te staan hoe jouw hart in elkaar steekt.
Elke vrij(e)dag een inspirerend/leuk/boeiend artikel automatisch in je postvak ontvangen?
Deel jouw e-mailadres nu hier!