top of page

GESTRESST? IN 10 MINUTEN ALVAST IN DE VAKANTIEMODUS!


Hoe kan het toch dat we ons vaak compleet opbranden voordat we op vakantie gaan? Dit artikel helpt je in aanloop naar die vakantie alvast wat te vertragen.

Adem in - ffffttt - adem uit - pfttttttttt. Herhaal dit nog drie keer en voel vooral waar je adem zit. Ziet-ie hoog in je borst, bij je middenrif of laag in je buik? Is het een verkrampte inademing die van ver moet komen? Of een ademen die schoon aanvoelt en rustig uit je mond komt? 


Juist ja: die ademhaling. Een belangrijke brandstof voor het lichaam. Wie een goede ademhaling heeft, zorgt meteen ook voor een rustig zenuwstelsel. Wanneer je in lichte mate stress hebt, wordt dit stelsel wat geprikkeld waardoor je ademhaling hoger in je borst gaat zitten. Op zich is het niet zo erg om voor even die lichte mate van stress toe te laten; het zet ons namelijk ook weer scherp. Een ander verhaal is het wanneer dit stelsel voortdurend overprikkeld is en je lichaam verkeert in een lange(re) periode van stress. De ademhaling gaat een eigen leven leiden (of lijden?) en wordt de kans op een hyperventilatie vergroot. 


Gezond grip krijgen op je ademhaling is een hele kunst. Veel mensen denken dit wel weer terug te vinden met een paar weekjes vakantie en negeren zij voorafgaand weken de signalen in hun lijf. Wanneer zij eenmaal vakantie hebben, ervaren ze vaak compleet buiten adem te zijn (lees: te lang over hun eigen grens gegaan). Hoog tijd dus om met de naderende zomervakantie alvast wat in de vertraging te komen! 

ZET EEN WEKKERTJE

Net als life coaches, schieten ook ademhalingscoaches als paddestoelen uit de grond. Er is dus blijkbaar veel vraag naar “opnieuw” leren ademen. Je aanmelden bij zo'n coach voelt wellicht als een iets te grote stap. Het kan ook makkelijker. Een belangrijk startpunt is je bewust worden van je eigen ademhaling, precies zoals dit stukje werd ingeluid. 

TIP: Zet elke dag rond een vast tijdstip een wekker in je telefoon om te pijlen waar je ademhaling op dat moment zit. Zit-ie ontspannen in je buik? Geniet dan van dat gevoel! Zit-ie hoog in de borst? Adem dan een paar keer flink diep door totdat deze wat zakt.


Vanuit deze bewustwording zijn er zat tools om je ademhaling weer te leren regulieren. De tip hierboven kan helpen om een rondje rustig (!) te gaan wandelen of te gaan fietsen. Mediteren is een andere methode die bij kan dragen om de ademhaling te kalmeren. Niet altijd, want soms kan mediteren juist ook een hyperventilatie in gang zetten omdat je er zelf heel bewust bij stil gaat staan. En dat willen we juist voorkomen!


HOOFD, HART EN BUIK VOELEN IN 10 MINUTEN

Hieronder vind je een kleine serie geleide meditaties die ik (Xantoucha) zelf heb ingesproken. Ze duren elk maar 10 minuutjes. Ideaal dus om tussen het werk op het toilet te doen, tijdens je lunchpauze of voor het slapengaan. Het maakt niet zoveel uit of je zit of ligt. Het is met name belangrijk dat je je op je gemak voelt om eraan te beginnen.


1. HET VOLLE HOOFD

Zit je hoofd zo vol dat je het gevoel hebt dat er een paar watten in zijn gestopt? Deze geleide meditatie helpt je om in dat geweldige brein van je weer wat helderheid te verschaffen en ruimte te voelen om te denken.


https://soundcloud.com/xantoucha-touw/het-volle-hoofd-geleide-meditatie-xantouchacoaching


2. HET FANATIEKE HART

Harde hartkloppingen en veel spanning rondom het borstbeen? Deze geleide mediatie helpt je om je ademhaling weer te laten zakken naar je buik. 


https://soundcloud.com/xantoucha-touw/het-fanatieke-hart-geleide-meditatie-xantouchacoaching


3. DE ONRUSTIGE BUIK

Is je ademhaling over het algemeen rustig, maar ervaar je een opgeblazen gevoel door spanning? Deze geleide meditatie brengt jezelf weer in veiligheid en laat je buikje weer wat meer ontspannen. 


https://soundcloud.com/xantoucha-touw/de-onrustige-buik-geleide-meditatie-xantouchacoaching


Wedden dat wanneer je een paar keer deze mediaties hebt gedaan je langzaam in die vertraging komt? Ze werken natuurlijk ook goed tijdens je vakantie om nog meer tot die verstilling te komen.


Dus nog één keer.. Adem in - ffffttt - adem uit - pfttttttttt. Ik wens je een fijne, ontspannen zomer! 

De rubriek 'Vrij(e)dag-artikelen' gaat voor nu met zomervakantie!

Maar.. de pen zal ongetwijfeld niet stil blijven liggen op het bureau.

Automatisch een artikel in je postvak krijgen?

Deel jouw e-mailadres nu hier!

72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page