DIT HELPT ALS JE JE KNETTER ALLEEN VOELT
Toen ik puber was, zei iemand tegen mij: als je alleen met jezelf kan zijn, ben je volwassen. Die zin begrijp ik nu beter dan toen. En wel hierom.
Op je afspraakloze dag ga jij je contactenlijst af met de vraag of je vrienden iets leuks met je willen doen. Als blijkt dat zij allemaal al iets hebben gepland, leg je teleurgesteld je telefoon weg. Herkenbaar? Don't you worry. Dit stukje vertelt je hoe je met het gevoel van alleen-zijn kan omgaan.
Dit wil je vast niet meteen horen, maar alleen-zijn is goed voor je. Het leert je namelijk ontdekken waar jouw hart sneller van gaat kloppen als er niemand om je heen is. Met nadruk op niemand. Alleen-zijn leert je om minder afhankelijk te zijn van je omgeving en meer te vertrouwen op jezelf.
Tijd dus om die knoop in je buik iets te verzachten en te ontdekken wat jou helpt bij het gevoel van alleen zijn.
JONGE MENSEN VOELEN ZICH VAKER ALLEEN DAN OUDEREN
Tuurlijk mag je even flink teleurgesteld zijn als niemand met je kan afspreken op jouw afspraakloze dag. En al helemaal als je daar stiekem op had gehoopt. Maar.. draai het nu eens om: vandaag een heel vrije dag alleen voor jou! Een dag waar je alles kan doen en laten wat jij zélf graag wilt. Heerlijk toch?
Als je je een dag alleen maar moeilijk voor kan stellen, helpt het je wellicht te weten dat 1 op de 10 mensen zich ook heel erg alleen kunnen voelen. En wie denkt dat dit vooral ouderen zijn, heeft het mis. Ruim 43% van de jongeren voelt zich minstens één keer in de week eenzaam tegenover een kleine 16% bij ouderen. Dit grote verschil valt te verklaren door gebruik van social media en het FOMO ('Fear Of Missing Out') gevoel dat ontstaat. Want hoe vervelend voelt het als je ziet dat al je vrienden iets leuks aan het doen zijn en jij maar op je bed wat ligt te scrollen en het plezier op afstand aanschouwd?

Het gevoel van alleen-zijn ontstaat doordat we een gebrek aan zingeving missen. Wanneer we (vrijwillig) werken, iemand helpen, reizen, afspreken, klusjes uitvoeren of fanatiek onze to do lijstjes afstrepen, krijgen we het gevoel dat we nuttig bezig zijn; dat we er toedoen. Wanneer dit mist in ons leven, raken we aan een "leegte" in onszelf.
Als mens kunnen we niet goed met die leegte omgaan en zijn we geneigd haar zo snel mogelijk weer op te vullen en dus afleiding te zoeken. Het lijkt haast of het geweten al weet dat het gevoel van alleen-zijn en die leegte in ons never nooit dikke vriendjes kunnen worden. Maar dit kan dus wél. Misschien niet in één keer, maar wie een tijdje oefent zal het nog best eens kunnen genieten van het alleen-zijn.
GA LIGGEN OP BED EN STAAR NAAR HET PLAFOND
Het moment dat er werkelijk niets is waar je jezelf mee kan afleiden, word je automatisch meer geconfronteerd met ook minder fijne gevoelens. Oude pijntjes kunnen weer boven komen drijven. Heel logisch dat je lijf uit paniek gaat reageren: een benauwd gevoel, hoge hartslag, verdoofd gevoel in het hoofd of een knoop in je buik. Op een afspraakloze dag zit je hier natuurlijk niet op te wachten. Zo'n reactie vraagt dan juist om wat vertrouwde nabijheid van een goede vriend of vriendin.
Maar geloof me, jij kan dit ook zelf. Daarom een lijstje om je wat te inspireren wanneer jij je knetter alleen voelt. En houdt daarbij in het achterhoofd dat ook die vrienden op social media zich regelmatig alleen voelen.
Begin je dag met een dansje! Zet je speakers keihard aan en speel je favoriete power song af. Wellicht is dit niet echt een dansplaat, maar wel één van mijn favorieten. Je luistert hem hier. Yes, say something!
Ga schrijven! Morning pages is een bekend fenomeen geworden van velen onder ons. Elke ochtend schrijf je zonder na te denken drie pagina’s vol in een (dag)boekje. Zie het als een uitlaatklep!
Maak heerlijke gerechtjes voor jezelf. Koken kalmeert je geest en prikkelt je creativiteit. Zoek een lekker receptje op en leef je uit in de keuken. Dek je tafel alsof je uiteten gaat, schenk een goed glas wijn in en smullen maar.
Ga liggen op bed en staar naar het plafond. Blijf gewoon even zo liggen en laat al je gedachten passeren. Lukt dat niet? Zet een timer op vijftien minuten. Na het liggen schrijf je alles op wat je dwarszit en leg je je boekje weg om een lange wandeling te gaan maken.
Kom in beweging en ga lopen. Die gedachten die in je hoofd blijven rondcirkelen, blijven ook daar als het niet in beweging komt. Wandelen vraagt relatief weinig van je lichaam en laat je gedachten ook wat ontspannen. Om vervolgens met een voldaan gevoel weer thuis (bij jezelf) te komen.
En als je dan toch buiten bent, waarom niet je balkon/tuin niet leuk aankleden met een moestuin of wat vrolijke plantjes? Wedden dat je een hele dag zoet kan zijn in het tuincentrum? Bijkomend voordeel is dan ook dat planten blijvend aandacht nodig hebben. Goed dus bij een toekomstig alleen-zijn gevoel!
Neem een huisdier. Een hond zal je elke dag verwelkomen alsof hij je maanden niet heeft gezien. Een kat kan je warm houden in bed. Maar praten met een vis, konijn, hamster, cavia of rat doet ook wonderen.
En ja tuurlijk leiden ook deze punten je af van daar waar het écht om gaat. Even terug dan naar die zin uit de intro: als je alleen met jezelf kan zijn, ben je volwassen. Volwassen ben je dus als je vriendjes kan zijn met dat lege gevoel in jezelf en je niet de drang voelt om dit meteen te moeten opvullen. Zie dan ook deze punten als handleiding voor het creëren van een prettige basis in jezelf om vanuit daar die leegte aan te kunnen/durven/mogen kijken. Des te vaker je dit doet, des te meer je ook vertrouwd raakt om alleen te zijn met jezelf (en hiervan te genieten).
Blijft het alleen-zijn gevoel hangen en vindt het geen uitweg? Wees niet te hard voor jezelf, gooi die trots opzij en praat hierover met iemand die je vertrouwd. Zoals eerder gezegd: iedereen voelt zich weleens alleen en dus kan ook iedereen het begrijpen wat het is om je alleen te voelen.

Elke vrij(e)dag een inspirerend/leuk/boeiend artikel automatisch in je postvak ontvangen?
Deel jouw e-mailadres nu hier!