top of page

DE FRISSE LETTERS VAN.. MIJN OPA JAN


In de wekelijkse serie van 'De frisse letters van..' vraag ik een inspirerend persoon om een woord dat voor hun van betekenis is met ons te delen. Deze week geef ik hoogste woord aan: 
Opa Jan van 84. 

Mijn opa is een bijzondere man. Ik herken veel van mijzelf in hem. We zijn beiden eigenwijs, behouden graag controle, willen veel (zelf) leren, organiseren met liefde feestjes om mensen te verbinden en vertellen met plezier verhalen. Hij inspireert mij met zijn ijzeren discipline en hoe hij dag in dag uit zichzelf weet te vermaken.


Voor de eerste editie van 'De frisse letters van..' geef ik hem daarom als eerste het hoogste woord.

S P O R T

[Volgens de Van Dale: Lichamelijke ontspanning (vooral in de openlucht) die vaardigheid en kracht vordert en bevordert.]Sport is voor mij als ’n rode draad door mijn leven gegaan.

Op de lagere school (tegenwoordig basisschool) dus van mijn 6e tot 12e jaar, was gymnastiek mijn liefste leervak. We kregen 2x per week1 uur gymles met veel lichaamsoefeningen, maar ook balsporten zoals trefbal, zitvoetbal en handbal. De liefde voor m.n. balsport is toen geboren.

Op mijn 12e jaar werd ik lid van de voetbalclub P.V.C.B. (later SC Oriënt) in Amsterdam en daar ben ik tot mijn 40e - als speler - actief geweest. Toen mijn zoons de leeftijd kregen om te sporten, heb ik ze min of meer in de richting van het voetballen gepraat. Jeugdvoetbal heeft begeleiding nodig van vrijwilligers, dus vond ik het niet meer dan vanzelfsprekend om me daar met hart en ziel voor in te zetten. Bij Oriënt heb ik diverse functies bekleed en dat heb ik tot mijn 60ste gedaan. Het verenigingsleven heeft me veel plezier en vrienden gegeven.

Ook in mijn werkzame leven bij het Instituut Voor Kernphysisch Onderzoek heb ik het sporten bij mijn collega’s gestimuleerd door een PV-vereniging op te starten met sport als belangrijk onderdeel daarvan: tafeltennis, voetbal en volleybal. Op mijn 58ste ben ik gepensioneerd en dit was tevens het begin van mijn tennisperiode en dat heb ik tot mijn 81ste kunnen doen. Nu ga ik 2x per week naar sportschool en 1x per week biljarten, Daarbij houd ik van wandelen, vissen en fietsen (en iedere dag op de hometrainer als medicijn!)


Mede dankzij het sporten voel ik mij op mijn 84e nog goed gezond en vitaal! 

Wil je ook jouw woord delen?

Stuur me een mailtje en draag bij aan het Collectief woordenboek.

contact@xantoucha.nl


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page