BETEKENIS VAN VRIENDSCHAP & EVENWICHT
In de wekelijkse online groepssessie van het 'Uur van het woord' geven we met elkaar een nieuwe betekenis aan woorden.
Deze week: Vriendschap & Evenwicht.

V R I E N D S C H A P
[Volgens het Nederlands Woordenboek: Persoonlijke band tussen mensen die elkaar leuk vinden en vertrouwen]
Des te meer we ons verdiepten in het woord vriendschap, des te langer werd ook onze waslijst aan eisen wat een échte vriendschap nu eigenlijk inhoudt. Een kleine selectie: een vriendschap is onvoorwaardelijk, begripvol, vertrouwd en gelijkwaardig. In een vriendschap voel je je volledig geaccepteerd om wie je bent en accepteer je ook helemaal de ander om wie hij of zij is. Bij echte vrienden heb je niet veel woorden nodig om de ander te begrijpen: één blik zegt vaak al meer dan genoeg. Vrienden spiegelen ook wie jij bent als persoon. Je herkent iets in elkaar wat als een soort lijm bindt. Uit die gemeenschappelijke interesses kunnen verschillende clubjes ontstaan: kook-, sport-, kaart-, en leesclubjes. Typerend voor een échte vriendschap is het gevoel dat de band er altijd is én zal blijven ongeacht de omstandigheden. De band rust op een wederzijds vertrouwen. Het is die vriend(in) die je ’s nachts kan opbellen als het tegenzit, die altijd naar je wilt luisteren, je kan oppeppen, waar je volledig jezelf bij kan zijn en waar je ook af en toe boos op kan worden. Bij vriendschap dachten wij ook aan het verschil tussen competitieve en vriendschappelijke wedstrijden. Het grootste verschil is dat er bij vriendschap geen competitie plaatsvindt: je gunt elkaar alles en hoeft niet bang te zijn iets te verliezen. Des te langer de vriendschap duurt, des te meer deze ook van betekenis is. Sommige vrienden komen en gaan, sommigen reizen de rest van je leven met je mee. Wat het ook mag zijn: een leven zonder vrienden konden wij ons in ieder geval absoluut niet voorstellen. Wij waren het er unaniem over eens dat je slechts twee écht goede vrienden (nodig) hebt in het leven. Vrienden geven ons het gevoel dat we er niet alleen voor hoeven te staan. Een échte vriendschap draagt bij aan de zin van ons leven.
E V E N W I C H T
[Volgens het Nederlands Woordenboek: 1. Toestand waarbij het gewicht zo is verdeeld dat iemand of iets niet valt; 2. Toestand van rust en harmonie.]
Evenwicht is het absolute rustpunt in ons. Als we uit evenwicht (lees: uit balans) zijn, bevinden we ons ongecontroleerd in een hoge of lage energie. We kunnen ons heel high voelen, maar ook extreem zwaarmoedig. We kunnen ons intens blij voelen, maar ook ongelooflijk verdrietig. De vraag is dan ook hoe we bij extreme emoties onszelf weer in evenwicht kunnen brengen. Een belangrijk aspect bij evenwicht is focus en concentratie. Denk aan de beruchte evenwichtsbalk-proef bij Expeditie Robinson. Deelnemers staren minstens een uur strak voor zich uit om niet uit evenwicht te raken; ze zijn volledig in control. Let maar eens op: wanneer een andere deelnemer van de balk valt, vallen niet veel later ook andere deelnemers. Leven in een tijd waarin we veel prikkels te verwerken hebben en dus sneller afgeleid zijn, kan een oorzaak zijn dat we ook eerder geestelijk uit balans raken. Het verklaart de grote vraag naar yoga, meditatie, retraites en zelfhulpboeken: we zijn allemaal op zoek naar dit absolute rustpunt. Des te vaker we uit evenwicht zijn geraakt, des te meer we ook ontdekken wat ons helpt om weer in balans te komen. Een rondje wandelen, een goed gesprek met je beste vriend(in), een lekker gerechtje maken, een warm bad: het kunnen tools zijn om je weer lichter te voelen. Kortstondig uit evenwicht zijn is helemaal niet zo heel slecht voor de mens. Als we namelijk even wat uit balans zijn, verkennen we eigenlijk hoe rekbaar en veerkrachtig we zelf zijn. Wanneer we langdurig geen controle meer hebben over die golfbeweging aan emoties, zoals bij depressiviteit, is het raadzaam om geholpen te worden om weer het juiste eigen evenwicht te vinden.