top of page

BETEKENIS VAN VERDWALEN & VERMOGEN


In de wekelijkse online groepssessie van het 'Uur van het woord' geven we met elkaar een nieuwe betekenis aan woorden.
Deze week: Verdwalen & Vermogen. 

FUN VE(R)CT (FACT):

Opvallend is dat veel van de ingebrachte woorden bij het 'Uur van het woord' beginnen met het voegwoordje 'Ver'. Het zijn blijkbaar woorden waar we veel in ons dagelijkse leven mee te maken hebben. Mijn "mini-onderzoekje" achter de betekenis van het woordje 'Ver' verklaarde een hoop. Wanneer 'Ver' wordt toegevoegd aan een werkwoord geeft het de mate van een verandering aan. Niet heel gek dus dat we er als mens zoveel mee in aanraking komen; ons dagelijks leven is eigenlijk een aaneenschakeling van kleine veranderingen. Een dag is immers nooit helemaal precies hetzelfde als de dag ervoor!
V E R D W A L E N

[Volgens de Van Dale: Van de goede weg afraken; ook figuurlijk]


Wie verdwaalt kan prettig óf naar verdwalen. Verdwalen geeft een gevoel van volledig out of control zijn. Je hebt geen grip meer op jezelf en op de realiteit. Je bent letterlijk en figuurlijk het spoor bijster. Wie de weg kwijt is, en dus de controle is verloren, raakt in paniek en wordt angstig. De meest (erge) scenario's malen rond in het hoofd. Met als grootste verlangen: teruggaan naar waar je nog wel de weg wist. Hoe verklaren we dan dat sommige mensen snel verdwalen en sommigen helemaal niet? Ik denk die vraag liever om: wat hebben we als mens nodig om niet te verdwalen en dus niet in paniek te raken? Eerste stap: wanneer je voelt dat je verdwaald bent, is belangrijkste zaak te checken of je je fysiek 'ok' voelt. Check of je genoeg gegeten en gedronken hebt, of je nog naar de wc moet, of je warm genoeg bent aangekleed of dat je juist ergens kan afkoelen. Deze check-up voorkomt dat je een kort lontje krijgt en je gaat irriteren. Tweede stap: vergroot je kennis in de stand van de zon en de sterren zodat je weet welke richting je hebt op te gaan. Deze stappen samen zijn key ingredients om met een stuk meer zelfvertrouwen het gevoel van verdwalen aan te gaan. Je krijgt weer grip op jezelf en je vindt je focus weer terug. Verdwalen valt dan ook te leren. Ga maar na: des te vaker je bent verdwaald, des te meer je weer weet wat je nodig hebt om op het "goede" pad te belanden. Met meer zelfvertrouwen in je rugzak kan verdwalen nog eens prettig worden. Voor je het weet opent zich een nieuw pad voor je en ben je beland in een verrassend avontuur.


ONZE TIP: Mediteren is ook een belangrijke tool waarbij je kan leren verdwalen. Als je mediteert kun je namelijk ook "lekker" verdwalen in je gedachten. Mediteren leert je aan te voelen wat je nodig hebt wanneer je verdwaalt. Daarnaast kalmeert mediteren ook nog eens je geest! Niet voor niks dat ons van kleins wordt aangeleerd in- en uit te ademen wanneer we waren waren of iets was zoekgeraakt.


 

V E R M O G E N

[Volgens de Van Dale: 1. Kracht, gave van het verstand of de ziel; 2. Geheel van iemands bezittingen; 3. Capaciteit; 4. Macht, dat waar toe men in staat is, waar je invloed op hebt.]


Een woord met zoveel uiteenlopende betekenissen, vraagt om opheldering en onderscheid. Wij onderscheiden vermogen in het geldelijke en talentvol vermogen. Je kan vermogend (lees: rijk) zijn en het vermogen hebben om bijvoorbeeld goed te zingen. Het woord gaf ons wel wat ontevreden gezichten, want wanneer iemand vermogend ìs (ofwel rijk of talentvol) roept dat automatisch een gevoel van afstand en ook jaloezie op. Het zijn de mensen die iets bereiken dat buiten jou eigen bereikt ligt. Wie vermogend is, maakt de ander machtiger en groter. Wanneer we het vermogen echter analyseerden vanuit het perspectief van deze almachtige en talentvolle zanger, voelden we een mate van kwetsbaarheid. Want wanneer iemand vermogend is, speelt er voor hem of haar altijd de angst om dat wat je hebt te verliezen. Je kan je stem verliezen en niet meer zingen, je kan verkeerd beleggen en je kapitaal verliezen, je kan je been breken en nooit meer op hoog niveau sporten. Je hebt je vermogen te onderhouden en te beheren om jouw status te behouden. Aan vermogen kleeft dus het woord succes, maar wie diep in de letters duikt proeft ook kwetsbaarheid. Met elkaar beoordelen en bepalen we of een mens vermogend is en mag zijn. Of het talent mag groeien. Of iemand als rijke mag worden erkend. Totdat we dat niveau hebben bereikt, gaan wij eerst maar zelf er lekker op los wat binnen ons bereik ligt. Pas wanneer dit erkend wordt door onszelf en omgeving, krijgt het vermogen ruimte om in beweging te komen en te groeien. 

Volgende week is het weer tijd voor het volgende 'Uur van het woord'.

Nieuwe woorden, nieuwe kansen!

Ben jij erbij? Meld je dan nú eenvoudig aan via xantoucha.nl/events.


41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page