BETEKENIS VAN UITNODIGING & ZEE


In de wekelijkse online groepssessie van het 'Uur van het woord' geven we met elkaar een nieuwe betekenis aan woorden.
Deze week: Uitnodiging & Zee. U I T N O D I G I N G

[Volgens de Van Dale: Vragen of iemand iets wil doen of je gast wil zijn]


Een woord waar we best even mee klungelden in de sessie. Heb je namelijk weleens gerealiseerd vanuit hoeveel perspectieven dit woord kan worden bekeken? Wij kwamen uit op het volgende. Een uitnodiging heeft altijd een intentie. Je wilt mensen deelgenoot maken, je wilt mensen verbinden, je wilt iets oplossen, en vice versa. Er volgt al snel een proces wanneer deze intentie wordt uitgesproken; "een menselijke gradatie". Wie nodig je uit? En wie niet? Wie moet hiervan op de hoogte zijn? Wie is er speciaal? Is het een persoonlijke uitnodiging zoals bij een bruiloft (wie zijn de daggasten?) of is het verstuurd uit formaliteit (we nodigen

alle banken maar uit op onze borrel). Persoonlijk of niet, een uitnodiging zet altijd een beweging in gang. Een uitnodiging verlaagt en verzacht een mogelijke drempel. Zo kan je iemand uitnodigen om eens uit zijn wereld te stappen en jouw wereld binnen te treden. Dit kan voor de genodigde uitdagend en speciaal zijn: het geeft het gevoel van betrokken te worden en versterkt mogelijk de verbinding (lees hier de betekenis die wij gaven aan het woord verbinding!). En wat maakt dat mensen ingaan op de uitnodiging? Wij waren het er unaniem over eens dat een goede uitnodiging een persoonlijke toon kent, je nieuwsgierig maakt en een juiste timing heeft. Het kan dan ook averechts werken als iemand die je pas één keer hebt ontmoet, je meteen uitnodigt voor zijn bruiloft in Italië. Maar wanneer je niet wordt uitgenodigd en er wel graag bij had willen zijn, kan dit behoorlijk pijnlijk voelen. We dachten aan het gevoel van FOMO (Fear of Missing Out) of niet gekozen worden bij gym toen we klein waren. Hoe je het ook went of keert: aan een uitnodiging zit voor beide partijen altijd wel een risico verbonden. Voor de organisator de vraag of zijn gasten wel komen. En voor de genodigden de vraag of zij niet de enige zullen zijn die worden uitgenodigd. 

Z E E

[Volgens de Van Dale: Uitgestrektheid zout water die een deel der aarde bedekt; overvloed, grote menigte]


Wie kijkt vanaf het land naar de zee, verdwijnt gemakkelijk in het vergezicht; zo ver als je naar de horizon kijkt is het blikveld gevuld met water. Blöf leerde mij al op jonge leeftijd met het liedje Dansen aan Zee (overigens helemaal grijsgedraaid) hoe onvoorspelbaar de zee eigenlijk is: 'Maar de wetten van het land, gelden niet op volle zee'. De zee bepaalt haar eigen regels. Ze laat zich niet van haar leg brengen door een stelletje mensen die haar proberen te trotseren. Als mens hebben we ons over te geven aan haar wetten. Best lastig soms, want naast dat ze ons uitdaagt, nodigt ze ons ook uit. We vinden het heerlijk om een frisse duik te nemen of mee te rijden op haar golven met een surfboard. We houden ervan om onder haar golven te duiken of zelfs voor langere tijd eronder te schuilen als we free-diven of duiken. Onderwater speelt er zich een heel ander leven af dan wanneer we onze kop boven de zoute golven proberen te houden. Duiken geeft ons de mogelijkheid ons zonder weerstand over te geven aan die onderwaterwereld. In alle rust volgen we het leven van de vissen en staan we toe ons te verwonderen. Wanneer de zee helder genoeg is, biedt dat enige "zeekerheid" omdat we dan weten wat er zich in het water afspeelt. Zo kan het nogal beangstigend zijn als het zeewater troebel is (of grijs zoals in Nederland) en je niet weet of het veilig genoeg is haar te betreden. Laat staan als het zwart onder je voetjes wordt wanneer je steeds verder de zee in gaat. Ja, de zee geeft ons vrijheid om te doen en laten wat we willen, maar zal er altijd op toezien dat haar wetten blijven gelden. En als mens.. kunnen we niet meer doen dat dit te accepteren. 

ONZE TIP: Zeegeluiden luisteren tijdens een korte meditatie om volledig tot rust te komen :-) 


 

Volgende week is het weer tijd voor het volgende 'Uur van het woord'.

Nieuwe woorden, nieuwe kansen!

Ben jij erbij? Meld je dan nú eenvoudig aan via xantoucha.nl/events.


60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven