top of page

BETEKENIS VAN PASSIE & SELECTIEF


In de wekelijkse online groepssessie van het 'Uur van het woord' geven we met elkaar een nieuwe betekenis aan woorden.
Deze week: Passie & Selectief. 




P A S S I E

[Volgens de Van Dale: 1. Lijdensweg van Jezus; 2. Drift, hartstocht; 3. Drang die men niet kan weerstaan, waaraan men moet voldoen: 'Een passie voor roken']


Wanneer ontmoette je iemand die vol passie ergens over begon te vertellen? Je hebt ongetwijfeld gemerkt dat diegene niet te stoppen is in zijn of haar verhaal; je komt er niet tussen. Iemand die gepassioneerd is, kent een sterk verlangen naar iets of iemand. Een passie ontstaat wanneer iets je raakt en is een intens gevoel. Zo kun je heel gepassioneerd zijn over die ene zanger, een bepaald land, een gerechtje: de lijst is oneindig en daarmee ook erg persoonlijk. Een passie wordt gevoed door erover te fantaseren. Opvallend is dat bij een passie je er zowat alles (lees: tijd, geld en aandacht) voor over hebt. Zo kun je zelfs overwegen om je favoriete zanger in het buitenland op zijn tour te volgen. Heeft een passie dan iets weg van een obsessie of misschien zelfs een verslaving? Hier zijn de meningen over verdeeld. Wel is het zo dat een passie speciaal of bijzonder moet blijven voelen. Iemand die gepassioneerd is kan zich daarom nog wel wat begrenzen. Wij vonden dat een passie niet vergeleken moet worden met een hobby. Een passie is namelijk een emotie en een hobby een handeling. Wat te denken dan van een tangodans waar twee mensen vol passie elkaar in de ogen kijken? Een passie is een hartstocht; het is datgeen waar je hart harder van gaat kloppen. Bij een tangodans ontmoeten de dansers elkaar in het verlangen naar liefde en verbinding. Wanneer je sterk in contact staat met je passie, zal je merken dat je er energie uithaalt of zelfs in een natural high (trance) kan komen. Ons advies: blijf vooral je passie volgen. Het zal je een gelukkig(er) mens maken. Waarom? Omdat je leert te voelen én voeden wat blijkbaar heel belangrijk voor jezelf is. Wie dus bewust met zijn passie om weet te gaan, zorgt in die zin ook een beetje voor zichzelf. 


 

S E L E C T I E F

[Volgens de Van Dale: 1. Keuze, het uitkiezen]


Ga even mee terug in de tijd. Je zit op de basisschool en je hebt gymles. Je bent niet al te goed in sport en wordt als laatste gekozen. Of je bent juist heel goed in sport en wordt vrijwel als eerste gekozen. Iedereen kan zich vast nog zo een moment herinneren: one day you are in, the next day your are out. Selectief te werk gaan, kent twee kanten. Je hebt winnaars en je hebt verliezers: een middenweg kent het niet. Wanneer er een selectie plaatsvindt, is dit hele proces sterk gekaderd. Simpeler gezegd: er is een plaatje gecreëerd waaraan is te voldoen. Voldoe je hier niet aan? Dan is er (vaak) geen match. Een goed voorbeeld is een sollicitatieprocedure. Een bedrijf heeft een duidelijk kader wat zij in een nieuwe werknemer zoeken en gaan gretig opzoek naar iemand die hier aan voldoet. Uit die duizend aanmeldingen, hebben ze één persoon te selecteren voor die ene functie. Behoor jij nu tot die gelukkige die is geselecteerd? Dat geeft een heel gelukzalig én speciaal gevoel. Een gevoel dat je erbij hoort en dat je gezien wordt om wie je bent en wat je kan. Geselecteerd worden geeft je een gevoel van betekenis te kunnen zijn. Pijnlijker is het als je diegene bent die op de bank blijft zitten en niet gescout wordt (en al je andere vriendjes wel). Je voelt je afgewezen wat kan leiden tot teleurstelling, twijfels en wanhoop. Wie niet geselecteerd wordt leert onmiddellijk zijn plekje kennen in het geheel. Je kan je hierbij neerleggen óf je blijft doorzetten totdat je wel wordt geselecteerd. Je kan bijvoorbeeld nog zo vaak zijn afgewezen door Defensie, maar je blijft geloven dat je op een dag wordt aangenomen. Niet geselecteerd worden kan je dus ook motiveren en in actie brengen. Wij kwamen ook tot de conclusie dat onze maatschappij behoorlijk selectief is geworden. Oorzaak? Er is (teveel) keus. Denk aan zoekfilters die ons helpen een selectie te maken en een “juiste” keuze te maken. Die filters kunnen ons helpen, maar ook een beetje tegenwerken. Wie namelijk te selectief is, sluit ook veel mogelijkheden uit. Een goed voorbeeld is natuurlijk daten. Een hele waslijst aan eisen zal je minder snel een partner leren vinden. Selecteren is dus goed op zekere hoogte, maar kijk soms ook even wat verder dan die kaders. Laat je verrassen! 


 

Het volgende (en tevens voorlopig laatste) 'Uur van het woord' is op woensdag 24 juni!

Tot 1 september gaat het Uur van het woord voor even met vakantie.

Ben jij er (weer) bij? Meld je dan nú eenvoudig aan via xantoucha.nl/events.

48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page