top of page

BETEKENIS VAN INTUÏTIE & DROMEN


In de wekelijkse online groepssessie van het 'Uur van het woord' geven we met elkaar een nieuwe betekenis aan woorden.
Deze week: Intuïtie & Dromen. 



I N T U Ï T I E*

[Volgens de Van Dale: Door onmiddellijke innerlijke aanschouwing verkregen voorstelling; Niet op begripsdenken en redenering]


Als iemand je zegt je intuïtie te volgen, denken wij met name dat we ons gevoel hebben te volgen. Intuïtie is iets dat in ons zit. Het is dat wat van onszelf is. Een intuïtie typeert wie jíj bent. Kunnen we dan zeggen of we onze eigen intuïtie zijn? In zekere zin wel, want alleen jij voelt of je je eigen intuïtie hebt te volgen. Intuïtie is als een ingeving: je kan ineens een heel sterk buikgevoel krijgen om iets wél of juist niet te doen. Het lijkt daarmee tegen het verstand in te gaan of beter gezegd: er komt (nog) geen verstand bij kijken. De kracht van intuïtie verdampt dan ook wanneer we dit gevoel gaan beredeneren en er woorden aan geven. Intuïtie is een oerkracht in ons. Het maakt dat we plots op die leuke man of vrouw afstappen of direct midden in de nacht een sollicitatiebrief schrijven na een toffe vacature te zijn tegengekomen. Of je intuïtie klopte, kan pas achteraf worden bepaald. Was die ene man of vrouw wel zoals je (voor)voelde? Is die functie wel echt zo leuk als je (voor)voelde? Intuïtie lijkt daarmee verbonden te zijn aan ons zelfvertrouwen. Want als jouw spontane actie klopt met de reactie (je krijgt een knipoog terug!) of de uitkomst (je krijgt de baan!), zijn we trouw gebleven aan ons eigen gevoel; aan ons eigen zelf. Er is daadkracht voor nodig om vorm te geven aan je intuïtie en moed om te blijven geloven in deze intuïtie. Wanneer je elke keer op je intuïtie wordt bevestigd (door de acties die uit jouw buikgevoel voortkomen) zal je zelfvertrouwen toenemen. Uiteraard kan een intuïtie ook niet kloppen. Dat gebeurt ons allemaal weleens. De vraag aan jou is dan hoe je met dit gevoel om gaat: blijf je je vastbijten aan je (oude) intuïtie of geef je ruimte aan een nieuwe ingeving?


Het antwoord hierop.. laten we aan jou.


 

D R O M E N*

[Volgens de Van Dale: 1. Met de geest bezig zijn tijdens de slaap; 2. Mijmeren]


Dromen lijken nog onaantastbaarder te zijn dan intuïtie. Dromen hebben we allemaal en creëren we evenmin. Denk aan die droombaan. Dat droomleven. Die ene droombestemming. Dromen geven ons in dit laatste geval een soort richting; het is een doel om naar te streven vanuit een diep intrinsiek verlangen. Maar dromen zoals we die in onze slaap tegenkomen, kunnen ons ook helemaal in de war schoppen. Het is alsof het onbewuste contact zoekt met het bewuste. En er de meeste aparte combinaties ontstaan. Droomde ik nu echt dat ik een vis een zoen gaf? Sommige mensen kunnen hun dromen goed onthouden en kleurrijk navertellen. Hoe kan het nou dat sommigen hun droom niet kunnen navertellen? Kort gezegd: dit heeft alles te maken met de mate hoe je wakker wordt. Volgens onderzoek droom je namelijk het meest vlak vóórdat je wakker wordt. Als je abrupt door je wekker uit je slaap wordt gehaald, verwijderd je hersenen automatisch een groot deel van je droom. Wanneer je rustig wakker wordt en wat doezelt, heeft het brein de kans om het verhaal meer te onthouden en op te slaan. Een droom verwerkt veelal wat er voorafgaand aan de slaap aan emoties is beleefd of juist is onderdrukt door een nare gebeurtenis of gebrek aan tijd. Deze onverwerkte emoties hebben vrij spel tijdens de slaap. Dit verklaart ook het grenzeloze karakter van een droom; we kunnen als mens in slaap voor even geen controle meer uitoefenen. Een enkele keer kunnen we onze droom wat sturen. Dan bevinden we ons veelal in een wakkere, bewuste staat van zijn. Veel mensen ervaren dat dromen hun een boodschap meegeven. Dromen zijn dan ook noodzakelijk voor de mens. Dromen zijn een soort schoonmakers van het brein. Ze creëren ruimte om tot nieuwe inzichten te komen. Dromen kunnen dat zetje geven om het ene hoofdstuk te sluiten en aan een nieuwe (fris) te beginnen.


ONZE TIP: Lukt het maar moeilijk om je droom te onthouden? Zet je wekker eens niet en leg een notitieboekje naast je bed neer. Zodra je wakker wordt, schrijf je meteen je droom op. Doe dit een hele week lang.

Welke thema haal je uit je dromen? Kun je een verborgen boodschap uit je dromen halen?



* Een kleine voetnoot! We vonden het bijzonder dat we in één sessie van het 'Uur van het woord' twee woorden trokken die zo in contact staan met ons eigen zijn; ons eigen "binnenste". Het delen van onze ervaringen rondom intuïtie en dromen, deed ons realiseren dat het onze eigen geheimpjes zijn. Intuïtie en dromen hebben iets weg van stille raadgevers. Wie durft te luisteren naar zijn eigen "binnenste" en dit uit, gaf ons het gevoel van eigenheid en jezelf kunnen zijn. In de sessie gebeurde er daarom iets bijzonders. Hoewel we zo bezig waren met onze eigen intuïtie en dromen, was de échte verbinding tussen ons sterk voelbaar.



 


Volgende week is het weer tijd voor het volgende 'Uur van het woord'.

Nieuwe woorden, nieuwe kansen!

Ben jij erbij? Meld je dan nú eenvoudig aan via xantoucha.nl/events.


89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page