5x HOE JE WEER DE JUISTE WOORDEN VINDT
De afgelopen drie maanden vond elke woensdagavond het Uur van het Woord online plaats. Een avond dat in het teken stond van het ontleden van willekeurige Nederlandse woorden. Samen filosofeerden we erop los en ontdekten we welke betekenis de woorden voor ons hebben. Hoezeer we ook een eigen invulling gaven aan de woorden, brachten ze ons ook samen. Ik ontdekte op mijn beurt dat woorden écht in je lijf worden opgeslagen als herinnering. Zo zat intuïtie in mijn hart, hebzucht in mijn handen, evenwicht in mijn bekken, interpretatie in mijn ogen. Het meeste voelde ik eigenlijk wel bij het woord vriendschap. Zonder vriendschappen zijn we stiekem niet veel waard. Hoe mooi is het dan dat er door het Uur van het Woord ook nieuwe vriendschappen zijn geboren?
Daarom vandaag van mij persoonlijk het laatste woord voordat het Uur van het Woord voorlopig met vakantie gaat. Voor een ieder die erbij was: dank voor jullie betrokkenheid, openheid en wijsheid die jullie met mij en anderen wekelijks deelden. Jullie maakten dat het Uur van het Woord een begrip werd en iets om elke week naar uit te kijken.
Dit stukje tekst is voor diegenen die (soms) worstelen met het vinden van de juiste woorden. Dat dit je mag helpen om de woorden in jezelf weer terug te vinden en begrepen te worden door je omgeving.

F I J N E Z O M E R!
Hoe kan het toch dat je soms niet de woorden vindt voor wat je diep vanbinnen voelt? Laten we die vraag omdraaien: wat helpt er nu eigenlijk om weer die woorden te vinden? Je leest het hier.

Woorden hebben een heel belangrijk doel; ze geven een stem aan ons eigen bestaan. Met woorden kunnen we uitdrukken wat we vanbinnen voelen, hoe we over iets denken en wat we ergens van vinden. Dagelijks passeren ook duizenden woorden ons blikveld. We lezen verkeersborden, boeken, tijdschriften, e-mails, sms-berichtjes, recepten, ondertiteling. Woorden leren ons het ander beter begrijpen. Ze zijn een groot bron van ons handelen.
De energie die ontstaat in het geven van woorden en het ontvangen ervan, maakt dat er een verbinding tussen het een en de ander kan ontstaan. Er ontstaat echter een ruis wanneer de juiste woorden niet gevonden kunnen worden of niet worden begrepen.
WAAROM ZEG JE NIET DAT JE VAN MIJ HOUDT?
Neem als voorbeeld de liefde. Soms kunnen gevoelens zo overweldigend zijn dat het maar niet lukt om deze uit te drukken naar je geliefde; het ontbreekt je aan woorden: zo intens is het gevoel. Of andersom: je geliefde lijkt maar niet de woorden te zeggen waar je zo op hoopt.
Moeten we dan altijd dezelfde woorden gebruiken om volledig in verbinding met elkaar te staan?
Nee.
Het verklaart waarom er dikke woordenboeken zijn en synoniemen bestaan. Meerdere woorden kunnen herleid worden naar eenzelfde betekenis of gevoel. En zo werkt het ook voor ons als mens. Ook wij hebben in de loop van ons leven een eigen woordenboek samengesteld. Wat voor de één een prachtig woord is, roept bij de ander vooral een nare herinnering op. Woorden zijn dus eigenlijk ontzettend krachtig.
Met de komst van zoveel informatiebronnen, als social media, televisie en kranten, staan we tegenwoordig dag en nacht in contact met heel veel woorden. Het lijkt daarmee ook steeds lastiger om bij onze eigen woorden te blijven; we raken beïnvloed door de woorden van de ander.
Daarom 5 tips hoe we bij ons eigen woorden kunnen blijven en misschien nog belangrijker: hoe we ze weer in ons kunnen vinden.
1. Neem afstand
Ken je dat? In het moment weet je geen woord uit te brengen, maar achteraf ligt er een hele tirade klaar in je hoofd. Wanneer je in een heftige ruzie bent belandt, onderdrukt het gevoel als het ware de woorden. Die komen weer vrij als je afstand neemt. Afstand helpt je om in eigen tijd emoties te verwerken, te ordenen en er de juiste woorden aan te koppelen.
2. Praat met een neutraal persoon
Met al die woorden die ons hoofd 24/7 passeren is het logisch dat we soms wat verward raken. Welke woorden zijn van mij? En welke van de ander? Om hier onderscheid in te maken is het raadzaam om te praten met iemand die “neutraal” naar jouw leven kan kijken, zoals een therapeute, coach of psycholoog. Met deze persoon leer je je afvragen welke woorden (lees: gevoelens) belangrijk voor jou zijn en welke je hebt los te laten.
3. Effe aandachtig luisteren
Sommige mensen hebben een enorm vocabulaire: ze weten hun gevoel met veel (en soms ook dure) woorden uit te drukken. Je kan hier veel van leren. Zo vergroot je je woordenschat door te luisteren naar podcasts over thema’s die jou aanspreken. Let hierbij ook op de intonatie waarmee gesproken wordt. Door aandachtig te luisteren leer je goed te plaatsen welke woorden er bij welk gevoel passen.
4. Begrijpend lezen
Een tip die nogal voor de hand ligt is lezen. Maar vraag je je hierbij ook af hoe je eigenlijk leest? Blader je snel selectief door de krant of sta je rustig stil bij gedichten uit een gedichtenbundel? Wanneer je je leestempo vertraagt geef je woorden de tijd om in te bedden in jouw eigen systeem. Je zal zien dat sommige woorden je écht raken en anderen minder. Juist dan is het interessant je af te vragen waarom specifiek dat woord je aandacht trekt.
5. Zeg eens niks
En misschien is de allerbelangrijkste tip wel om gewoon écht stil te zijn en niet meteen woorden te (moeten) hebben voor wat we voelen en vinden. Stilte geeft ons ruimte tot nadenken en leert ons te overwegen van welke waarde onze eigen woorden eigenlijk zijn. En wat we dus wel of niet willen delen. Schrijven kan een goed hulpmiddel zijn om stille woorden op papier een stem te geven.
Iets dat ontzettend belangrijk voor ons is, is om als mens begrepen te worden om wie we werkelijk zijn. Het is dan ook heel makkelijk om mee te gaan met de woorden van ander, om een gevoel van verbondenheid te ervaren en er niet alleen voor hoeven te staan. Maar in hoeverre identificeer je jezelf écht met deze woorden.
Woorden maken onderdeel uit van onze eigen identiteit. Ze brengen ons dichterbij bij onszelf én de ander. Maar ze zorgen ook voor verwarring en verwijdering. Maar wie goed luistert of leest naar wat er wordt gezegd of geschreven, zal zijn eigen stem horen spreken.

Nog een inspirerend/leuk/boeiend artikel automatisch in je postvak ontvangen?
Deel jouw e-mailadres nu hier!