top of page

50x EEN NIEUW BEGIN


We denken naar het buitenland te moeten verhuizen voor een nieuw begin. Of een kind te nemen als de relatie niet meer snor zit. Of te trouwen als kroon voor jarenlang trouw-zijn. Maar een nieuw begin hoeft écht niet zo drastisch en groots te zijn. In de kleinste dingen zit al een nieuw begin verscholen. Daarom 50x hoe jij een nieuw begin kan maken. Van je fietsbanden oppompen, je haren knippen tot aan een lekkere sekspartij. 

Terwijl de vogels hun strot uit hun keel fluiten, open ik langzaam mijn ogen. Het licht schijnt al door mijn gordijnen. Een nieuwe dag. Ik haast me snel uit bed, rek mij flink uit en spring onder de douche. Zodra het water mijn huid raakt gaan mijn hersenen op non-actief. Of eigenlijk op verdoofd overactief. Het is mijn zen-moment. Nachtmerries of zware gedachten spoelen nu eenmaal lekkerder door de put met mijn conditioner. Hup, weg ermee: een nieuwe dag ligt voor mij. En dat elke dag opnieuw.


Het is een reden waarom ik zo de ochtenden bemin. Een leeg palet ligt voor mijn neus, evenals een opgeruimd aanrecht. Wrange gevoelens heb ik mijzelf in mijn slaap vergeven. Alsof ik een compleet nieuw en herboren mens ben.


Er zit wat in een nieuw begin. De dingen achter ons laten. De blik weer vooruit richten. Het fascineert mij dat wanneer de ziel aangeeft niet gelukkig met iets te zijn, het ego denkt: yeaaaaaaah: laten we dit even helemaal anders gaan aanpakken. Het zijn de dagen dat we abrupt stoppen met alcohol drinken, chocolade eten of andere dingen waar we aan verslaafd zijn. We flikkeren alles de prullenbak in, maar het liefst gooien we onszelf er ook in. Diep van binnen balen we namelijk flink dat we wéér niet verleidingen hebben weerstaan.


Dingen weggooien of verwijderen is een waar crash dieet: alles waarvan je afstand neemt, geeft je een lichter gevoel.

Heel lang dacht ik dat wanneer je echt het roer om wil gooien, je hiervoor het best naar de andere kant van de wereld hebt te verhuizen. Weg van dat wat vertrouwd is. Weg van de alledaagse afleiding en terug naar de échte drijfveren; de eigen wil. Ik moet zeggen dat ik met mijn reisverleden en wonen in het buitenland ook werkelijk goed ben geworden in dat nieuwe begin. Goed omdat ik gemakkelijk dingen achter mij kan laten. Dingen weggooien of verwijderen was lange tijd een waar crash dieet voor mij: alles waar ik fysiek afstand van kon nemen, gaf mij een lichter gevoel.


Inmiddels weet ik dat je niet naar de andere kant van de wereld hoeft te verhuizen om een nieuw begin te maken. Soms overvalt zo’n nieuw begin je namelijk ook. Wanneer de dingen anders lopen dan je had gedacht. Als je relatie uitgaat, als iemand overlijdt of als iemand je pijnigt. In het moment is het nieuwe begin ver te zoeken; je voelt je waardeloos en je kan je nergens toezetten. Toch weet je achteraf vaak heel goed wanneer je je hebt kunnen herpakken.


Daarom neem ik je mee in hoe ieder moment een nieuw begin kan zijn. Een nieuw begin is niets meer dan dat je de ruimte voelt een verandering teweeg te brengen. Het moment dat je voelt dat de wereld voor even weer aan je voeten ligt. Dat je zojuist iets hebt gedaan waardoor je weer met frisse en goede moed de dag in- of doorgaat. En dat.. dat hoeft helemaal niet zo groot te zijn.


 1. Fietsbanden oppompen

 2. Bed verschonen

 3. Kledingkast opruimen en seizoensproof maken

 4. Gitaarsnaren aanspannen

 5. Verse bloemen halen

 6. Rommellades uitsorteren

 7. Boekenkast opruimen

 8. Een yoga sessie

 9. Schoenen boenen en een likje smeer erover

 10. Haren wassen en föhnen

 11. Geschoren benen

 12. Je eigen voeten masseren

 13. Een volle koelkast

 14. Nagels lakken

 15. Eerste kopje koffie van de dag

 16. Planten water geven en verzorgen

 17. Een nieuw boek

 18. Boek uitlezen

 19. Nieuwe tandenborstel

 20. Je telefoon uitzetten

 21. Dit is (voor mij) alweer even geleden: in het vliegtuig zitten naar een nieuwe bestemming

 22. Het gevoel na een feel good film te hebben gezien in de bios

 23. Zaadjes in je moestuin planten

 24. Schone was in de kast

 25. Een nieuwe stompkaars aansteken

 26. Je eerste werkdag na een lange vakantie

 27. De eerste hap uit een pindakaaspot

 28. Nieuwe parfum opspuiten

 29. Uitpuffen na een goede sekspartij

 30. Op de fiets terug naar huis na een pittige work-out

 31. Iemand dichterbij je hart toelaten

 32. Je foto’s uitsorteren op je computer en telefoon

 33. Spullen naar de kringloop brengen

 34. Je haar dat geknipt en geverfd wordt

 35. Foto’s ophangen die je blij maken of een (zelf)gemaakt schilderij

 36. (Ik haat dit om te doen maaaaaar..) Een schone badkamer!

 37. Spotify uitsorteren en nieuwe playlists maken

 38. Deze playlists luisteren tijdens het hardlopen, autorijden of fietsen

 39. Een vriendschap vaarwel zeggen die je veel energie hebt gekost

 40. Gewoon effe heel diep zuchten en je uitgebreid uitstrekken

 41. In je dagboek schrijven

 42. Proosten met vrienden op iets dat te vieren valt

 43. Of gewoon geen reden en vooral genieten van het leven

 44. Auto schoonmaken

 45. Je (zonne)bril poetsen

 46. Wanneer je voelt herstelt te zijn van een kater

 47. Kaartjes schrijven naar mensen van wie je houdt

 48. Een memo inspreken en je geklaag delen met een vriend(in)

 49. De (koude) zee induiken

 50. Lekker naar de sauna of een lang bad nemen

Met de komst van de lente, begint er van alles te kriebelen in mijn buik. Ik wil uit mijn hol kruipen. Het licht in mijn ogen hebben. De warmte van de zon op mijn witte huid. Ik wil aan bloemen ruiken. In het gemaaide gras rollebollen met mijn dates. Ik wil mijn voordeur schoonvegen en nieuwe avonturen verwelkomen.


Ik begrijp die vogels wel met hun gezang. Het is de wekker om mij uit mijn lange winterslaap te laten ontwaken. En zo haast ik mij weer met mijn slaaphoofd naar de douche en mijn opgeruimde aanrecht. Onderweg naar weer een nieuw begin.


Ja, lieve lente kom maar door. Ik wil aan je beginnen. 

Automatisch een inspirerend/leuk/boeiend artikel in je postvak ontvangen? Deel jouw e-mailadres nu hier!

86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page