top of page

3x WAT HET IS OM ÉCHT MENS TE ZIJN


Het woordje echt. Het houdt me maar bezig. Totdat ik drie uur lang geboeid keek naar de documentaire 'Human'. 3 redenen waarom je dit ook moet kijken. 

Onlangs schreef ik een artikel met de vraag wat er eigenlijk nog écht is in een wereld waarin alles maakbaar is en we streven naar de beste versie van onszelf. Lees het ook hier.


Dat woordje echt: het houdt me maar bezig. Wat is echt voor mij? Wanneer voel ik dat iets echt is? Welk gevoel roep iets echts in me op? Wat zegt het over mij dat ik waarde hecht aan echtheid? Zie ik dit terug in mijn relatie met anderen? Heb ik mijn leven op echtheid ingericht?


TIS DE WAARHEID

Echtheid raakt aan woorden als waarheid, de realiteit en het onvervalste. Steeds minder willen we de waarheid of de realiteit onder ogen komen, want we zijn ons er onbewust (?) bewust van dat dit iets onprettigs met ons kan doen. Het lijkt de makkelijkste weg te zijn geworden om ons dan maar te richten op een ideaal leven. Een leven waar nauwelijks ruimte lijkt te bestaan voor imperfectie. We laten graag zien aan onze omgeving dat het heel goed gaat, zodat ze maar wegblijven van die minder fijne gevoelens. We zijn er goed in geworden onszelf te beschermen (beter gezegd: af te schermen) en staan onszelf steeds minder toe écht kwetsbaar te zijn.


Maar, lieve mensen, wat is het dan om écht mens te zijn?


Juist. Ik kan hier een heel lang pleidooi over schrijven. Dat doe ik niet. Gister keek ik het laatste deel van de documentaire HUMAN. Ik heb drie uur lang met open mond zitten/liggen/staan kijken. Filmmaker en fotograaf Yann Arthus-Bertrand interviewde duizenden mensen van over heel de wereld. Hij zoomde hierbij in op grote levensthema's, als liefde, de dood, zingeving, haat, moord, overleving, corruptie en familie. De beelden zijn zo (levens)echt, zo authentiek, zo waar en zo reëel. Het raakte me tot op het bot.


Daarom vandaag 3 redenen waarom je echt, echt, echt deze documentaire ook moet kijken.


1. DE MUZIEK

Als je emoties kon verpakken in muziek, dan is dit de verpakking. Het is dramatisch, meeslepend, hoopgevend, angstaanjagend en spannend. Componist Armand Amar neemt je mee in een reis aan historie, cultuur en natuur van het land en van de mens. De muziek zorgt er nog meer voor dat de beelden en de woorden onder je huid gaan en vooral blijven zitten.


2. DE BEELDEN

What more to say?


Adembenemend

Levensader

Eerlijke tranen

Een hoop van mensen

Moedeloosheid

Kuddedieren

Authentiek

Samen sterk


3. De woorden

Voor ons als Nederlander is het normaal om te zeggen wat je vindt; we hebben al gauw onze woorden klaar. Dit geldt voor heel veel landen niet. Toch slaagde de regisseur om ook onderdrukte landen een stem te geven. Niet gecensureerd en (vaak) vol levenswijsheden. Zo vertelt een Aboriginal dat in hun taal woorden als 'dank je wel' en 'alsjeblieft' niet bestaan, omdat hun bezit wordt gedeeld met elkaar en niet wordt toebehoord.


Ja. Na het zien van deze documentaire kun je er simpelweg niet meer omheen wat het is om écht mens te zijn.


MIJN TIP: Deze documentaire is deze maand gratis te zien bij Cinetree óf op YouTube. 46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page