top of page

3 TIPS HOE JE RIJK WORDT VAN COACHEN EN SCHRIJVEN


Coachen en schrijven maakt me rijk. Heel rijk zelfs. Lees hieronder mijn verhaal. En ik deel in dit artikel ook nog eens 3 tips hoe jij net zo een rijke stinkerd als ik kan worden. 

Elke ochtend gebeurt er iets magisch. Tijdens mijn rondje hardlopen of wielrennen stapelt het ene idee op het andere en volgt het ene inzicht de andere op. Het overvalt me vaak en overspoelt me des te meer. Ik denk dat menig passant inmiddels niet meer raar opkijkt als ik in versnelling 100 voorbij kom wielrennen of rennen. Ik haast me naar huis en vertoon ik zowat dezelfde verschijnselen als die van een verslaafde. Eenmaal thuis ga ik gretig op zoek naar mijn pen en papier.


Zodra ik mijn pen in mijn handen heb en mijn ogen het lege papier zien, heb ik het gevoel weer grip op mijzelf te krijgen. Ik probeer te achterhalen wat mijn brein mijn oren tijdens het sporten influisterde. Al snel volgen er de eerste krabbels, krassen, tekeningen, woorden en lijnen. Zelfs als je goed bent in het oplossen van rebussen, zal voor een buitenstaander niet te begrijpen zijn wat er staat. Maar voor mij ligt er inmiddels een schatkaart.


MIJN SCHAT

De onrust zit hem voor mij in het feit dat ik nog op zoek heb te gaan naar de schat. Wat ik hoop te vinden in de schat is een goed geschreven verhaal met samenhang. Een verhaal waar mijn observaties het blikveld van anderen raken, waar andermans meningen worden (uit)gehoord en onderstreept en verschillende pers-pectieven worden belicht. Een verhaal dat geschreven is in Jip en Janneke-taal en voor iedereen makkelijk te lezen is.

Maar voordat ik de deksel van die schat kan openen, heb ik te ontdekken welke dingen verwant zijn aan mijn eerder opgedane inzichten. Een belangrijk element in mijn avontuur is mijn gevoel; het is mijn kompas. Als ik bijvoorbeeld een verhaal over liefdesverdriet wil schrijven, dan denk ik ook aan het gevoel wanneer je rouwt. Of als ik een verhaal over quarantaine wil schrijven, dan denk ik ook aan het gevoel van opgesloten zitten in de ruimte of wanneer je als kind opgesloten zat in je kamer. Deze "gevoelsvergelijkingen" maakt dat ik mijn blikveld kan verbreden en mijn eerste stappen kan zetten op weg naar de schat.


Inmiddels weet ik wel wat ik nodig heb om de moed niet te verliezen in mijn zoektocht naar de schat.

Het helpt dat ik van hoog gevoelige aard ben en met mijn zintuigen veel details kan waarnemen. Zo kijk ik bij het fietsen in een stad als Amsterdam of Utrecht altijd wel een paar keer omhoog. Sowieso is dat een tip der tip: wanneer je af en toe je blik naar boven brengt, zie je veel meer wat er daadwerkelijk voor je ligt. Wanneer je altijd maar gefocust bent op de route die voor je ligt, zie je nauwelijks wat er buiten die blik voor moois ligt. Overigens kan dat gevoelige mij ook wel in de weg staan. Als mijn aandacht wordt getrokken door iets bovennatuurlijks mooi of nieuws dan kan ik mijzelf daar helemaal in "verliezen".


DE BUIT DELEN MET WIE ME LIEF IS

Terug naar mijn avontuur. Onderweg naar mijn schat ontmoet ik ook graag de ander. Een gesprek helpt mijn inzicht op een begrijpbare manier onder woorden te brengen. Praten met de ander is een soort check of ik op de juiste weg ben en of ik geen belangrijke dingen in mijn reis over het hoofd zie. Een enkele keer sta ik het ook toe dat iemand even mee mag reizen in mijn avontuur aan gedachten. Mijn ex behoort denk ik tot een van de meest dierbare en moedige reiziger. Het vraagt namelijk nogal om een bepaalde mate van denken om mij te kunnen volgen. Met hem kon ik als de beste filosoferen en psychologiseren. Met hem durfde ik het ook aan om iets af te wijken van mijn eigen pad. Ik vond zijn kennis en wijsheid zo geestverruimend. Met hem kreeg ik het gevoel of we een heel nieuwe wereld creëerden. Het doet zo en nu dan nog steeds pijn dat hij niet meer samen wilde reizen en zelf een ander pad had in te slaan.


Inmiddels weet ik wel wat ik nodig heb om de moed niet te verliezen in mijn zoektocht naar de schat. Er is voor mij geen groter gevoel van bevrijding dan mij in bed te omringen met tientallen volgeschreven papier en krant artikelen. Juist in deze tijd, waarin mijn blikveld van gering bereik is, hecht ik veel waarde aan de krant. Het maakt dat ik de verbinding niet verlies met de wereld, mijn land Nederland en het kleine stadje vlakbij Utrecht waar ik momenteel woon.


RIJKE STINKERD ZIJN

Ik geef toe: het is in zekere mate een controle dingetje. Ik wil dingen uitsluiten en kunnen verwerpen als ze niet bijdragen aan mijn reis. Het creëert overzicht als dingen gewoonweg niet interessant zijn om te vermelden in het verhaal. Het ruimt mijn hoofd op. Dat wat eerder het hoofd overspoelde kan ik nu van mij afspoelen. Om vervolgens aan de slag te gaan met wat er in het doucheputje blijft hangen.


Het openen van zo een schat is misschien het moment wanneer ik voel dat er weer ruimte in mijn hoofd is. Als observaties, inzichten en ideeën letterlijk en figuurlijk een plek hebben gekregen. Ik heb te leren om zo nu en dan los te laten en mijzelf te begrenzen. Ik kan soms zo in mijn ontdekkingen doorschieten (van extase) dat ik vermoeid op bed neerval. Bovenop al die velletjes papier met aantekeningen.


Rijk zijn is niet het hebben van veel geld. Rijk zijn is weten wat je zin geeft in het leven en als je dit elke dag voor even aan kan en mag raken van jezelf.

Dus. Lees hier het verhaal van een het gedachtegoed van een coach en schrijver. Er bestaat voor mij geen groter genot en gevoel van bevrijding wanneer ik verbinding kan zoeken waar de samenhang is zoekgeraakt. Er is niks leukers om mijn eigen bolletje met gedachten te ontrafelen en knoopjes te leggen aan andere bolletjes. Schrijven maakt dat ik de verbinding met mijzelf houd. Coachen maakt dat ik de verbinding met jou behoud, mijn medemens. Dat te weten geeft mij het absolute gevoel van rijkdom.


3 tips hoe je net als ik ook zo extreem rijk wordt:

  • Las voldoende pauzemomenten in. En dan niet alleen door de dag heen, maar durf het breder te trekken. Neem een dagje vrij, een paar weekjes of misschien wel een paar maanden. Pauzemomenten geven het brein rust om prikkels te verwerken en om de wereld uitgerust weer opnieuw te zien.

  • Weet wat jouw uitlaatklep is om tot nieuwe inzichten te komen. Zo ontstaan mijn mooiste ideeën tijdens autorijden, sporten, douchen of tijdens de fietstocht na een avondje borrelen met vrienden. Ga na waar jouw ideeën loskomen.

  • Weet hoe je jouw ideeën kan vermenigvuldigen. Dat wil zeggen: wie verstevigt jouw inzichten en stimuleert je ermee bezig te blijven? Dit kunnen ouders, vrienden en/of je, zoals in mijn geval, (ex)-geliefde zijn, maar ook verenigingen waar je jouw zienswijze met anderen kan delen.


Kortom: rijk zijn is niet het hebben van veel geld. Rijk zijn is als je weet wat zin geeft in je leven en als je dit voor even in de dag kan en mag aanraken van jezelf. 

Veel plezier met het ontdekken van jouw schat!


161 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page